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Flood Application Frequently Asked Questions 

 

Q. Is there a database or resources available to help identify all entities that must be notified?  

• Category 1 only: "all cities, counties, non-profit water supply corporations, regional planning 
agencies, regional water planning groups, and all districts and authorities created under the 
Texas Constitution, Article III, Chapter 52, or Article XVI, Chapter 59, in the planning area."  

• All categories: “all eligible political subdivisions (cities, counties, districts and authorities created 
under the Texas Constitution, Article III, Chapter 52, or Article XVI, Chapter 59) substantially 
affected by the proposed flood project have participated in the process of developing the 
proposed flood project, recognizing that providing adequate notice and ample opportunity to 
any such eligible political subdivision that elects not to participate further would fulfill this 
requirement, provided evidence of notification is included in the application.” 
 

A. We have compiled a list of resources that may assist you in notifying the required entities:  

Texas Water Development Board (TWDB) 

https://www.twdb.texas.gov/mapping/index.asp 

Public Utility Commission (PUC) of Texas  

https://www.puc.texas.gov/industry/water/utilities/gis.aspx 

Texas Commission on Environmental Quality (TCEQ) 

https://www.tceq.texas.gov/agency/data/maps.html 

https://www.tceq.texas.gov/waterdistricts/iwdd.html 

https://dww2.tceq.texas.gov/DWW/ 

 

Q.  Are public meeting/hearings required for Category 1 projects before the application is due? 

A.  No public meeting/hearing is required in the application phase.  A notice for public comment 
is required.  
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Q.  For funded Category 1 projects, will public meetings/hearings be required during the project 
implementation phase? 

A. If funding is secured for project, applicants will need to hold a public meeting/ hearing for the 
project. At least two for projects under $1M. At least three for projects over $1M.  

For example, during the project implementation phase for Category 1 projects: 

1. One meeting/hearing should occur towards the beginning of the project during data 
collection phase, to inform people of  the project, how the study outcome will benefit 
the community, and gather any additional project related information that people  have 
to share including location of flood risk  

2. And one meeting/hearing should be held towards the end of the project to present 
the key findings of the study, how the study outcome will benefit the community, 
communicate any identified flood risks in the study area and receive feedback.  

3. For larger projects, and projects involving alternative solution identification, an 
additional meeting/hearing should be scheduled to present project updates and receive 
feedback. 

 

Q. Would a public City Council meeting where the project was discussed count as a public meeting? 

 A. Yes, a public city council meeting is considered a public meeting.  

 

Q. For the notification letter to be sent to other jurisdictions within the project area, who is the contact 
person for the TWDB? And how is the TWDB person to be contacted? 

A. The TWDB contact person is our Executive Administrator Jeff Walker and please provide the 
FIF@twdb.texas.gov email as the method of contacting for comments.  

 

Q. The timeline for applications is presenting some difficulty in getting MOU's executed by the 
application due date. Will MOU's be accepted after the application deadline provided everything else is 
included? 

A. Yes, you may send draft resolutions, but we will need the executed copies submitted before 
the Board can act on the application and TWDB may establish a submission deadline.  

 

Q.  May we get feedback from TWDB staff on application content all the way up to submittal date? 

A.  If you submit a question, we have a goal of responding within 24 hours by TWDB FIF Staff 
who will receive and review your application.   
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Q. How will waitlisted projects be handled? 

A. We anticipate a second round of funding. Details and timeline have not yet been established.  

 

Q. If we have a federal grant, at what stage does the federal grant need to be at?  And, what 
documentation is required? 

A. Any other funding sources must be committed or awarded or under consideration by the 
other funding agency. Documentation supporting those mentioned statuses above must be 
submitted with the application. 

 

Q. Is there a loan origination fee? And what are the terms of the loan?  

A. There is no loan origination fee. We can provide a term of up to 30-year for loans, provided it 
may not exceed the projected useful life of the project, as well as shorter term loans if needed. 
Also, this depends on what your activities will be. A planning, acquisition and design project will 
have a shorter-term loan than a construction loan. Please see the Flood IUP for details. 

 

Q. For consultant services, are there any specific procurement steps that need to be followed in the FIF 
program? 

A. The applicant must comply with all applicable statutes and local rules regarding procurement. 
Applicants should consult their legal counsel to determine which specific procurement laws 
apply to a particular project. 

 


